Vanliga frågor och svar

Vad är permanent makeup?

Permanent makeup är en form av tatuering, där färg (speciellt utformad för att användas i ansiktet) förs in under huden men till skillnad från vanlig tatuering så bleknar denna färg gradvis för att helt färsvinna efter ca 4 år. Behandligen utförs under sterila förhållanden, dvs med sterila nålar för engångsanvändning samt med färg godkänd ur hälsosynpunkt. Fördelen med denna tatueringsteknik jämfört med klassisk tatuering är att i detta fall bleknar tatueringen. Ansiktet förändras med tiden vilket gör att en ögonbrynsform gjord idag inte har den ideala formen om några år.

JAG VILL VETA MER!

Varför är permanent makeup en bra lösning?

Genom att forma ögonbrynen kan vi förstärka våra karaktärsdrag. Beroende på vilken form ögonbrynen formas till kan man få olika ansiktsuttryck att framträda, tex: förvånat uttryck, aggressivt uttryck, sorgset uttryck men även ett vackert och harmoniskt uttryck.

Det finns regler kosmetologer och permanent makeup artister ska känna till när de formar ögonbryn. Efterson alla ansikten är olika måste dessa regler följas för att få den ideala ögonbrynsformen som passar just det ansiktet.

Detsamma gäller när man formar läppar. Många kvinnor, oavsett ålder, använder läppstift dagligen för att försköna sina drag och som ett tecken på att de tar hand som sig själva och bryr sig om sitt utseende. Tyvärr så är det få kvinnor som har naturligt perfekta läppar, men även redan vackra läppar kan bli vackrare...

Lyckligtvis så finns det sedan en tid tillbaka möjlighet till vackra läppar utan kirurgiska ingrepp.

JAG VILL VETA MER!

Vem kan använda permanent makeup?

Permanent makeup rekommenderas till personer som har ögonbryn med glesa hårstrån eller personer som vill forma sina ögonbryn till en form som bättre passar deras ansikte eller personlighet. Denna form av makeup passar även personer med glesa ögonfransar då man kan få en optisk illusion av tätare fransar genom att tauera en tunn linje längst med den övre och unfre ögonfransraden. Med denna teknink kan man även förbättra läpparnas form såväl som dess färg.

 

Vad man bör veta innan man bestämmer sig för permanent makeup?
 1. Med tanke på att huden flagnar kommer färgen man tatuerar med att bli ca 30% ljusare efter ca en vecka.
 2. Det behövs alltid två behandlingar med tre veckors mellanrum för att få ett optimalt resultat (huden reagerar olika beroende på hudtyp så om man inte får ett perfekt resultat efter första behandligen ska detta inte oroa er). Andra behandlingen är inkluderat i priset.
 3. Det är vanligt att huden blir svullen i samband med behandlingen.
 4. När det gäller tatuering av läppkonturer kan personer som redan bär på munherpesvirus få utslag (detta avhjälps med kräm som man använder i vanliga fall vid utslag).
 5. När det gäller formen och nyansen på make-upen så bestäms det i samråd med terapeuten innan behandlingen.
 6. Det kan hända att man måste göra förbättringar efter ca ett år. Detta pga att färgen bleknar, man har den önskade formen men inte den önskade nyansen. Det är samma procedur som vid den första behandlingen men till ett rabatterat pris (vid uppvisande av kvittot från första behandlingen).
 7. Efter behandlingen smörjs ögonbrynen med en speciell silikabaserad salva som ska sitta på i 24 timmar. Därefter ska ni smörja ögonbrynen med en salva (som ni får med er vid behandligstillfället) för att förhindra infektion. Små sårskorpor ska inte rivas bort (detta kan förstöra pigmenteringen). Färgen förs in ca 2 mm under huden så efterbehandlingen är lika viktig som själva behandlingen för ett optimalt resultat.
 8. De första veckorna efter behandlingen ska man undvika att sola. Första veckan efter behandlingen ska man inte bada i pool, sola solarium, träna eller annat som kan framkalla svettning eller orsaka infektion.
 9. Livslängden på färgen som används beror på hudtypen eftersom färgen tillförs i epidermis, dvs överhuden som består av celler som hela tiden flagnar och förnyas.

 

Gör behandlingen ont?

Ja, men man använder smärtlindring i form av kräm, gel eller spray för att gära behandlingen så smärtfri som möjligt. Själva tatueringen tar inte mer än 30 minuter. Med tanke på resultatet så är obehaget försumbart.

 

När ska man undvika behandling?
 • Om ni är gravida eller ammar.
 • K-vitaminbrist
 • Om ni har hudförändringar som kräver medicinsk behandling.
 • Om ni tar blodförtunnande medel.
 • Diabetes
 • Högt blodtryck
 • Om ni har problem med hjärtat.
 • Trombocytopeni

 

Kan man använda permanent make-up på åldrad och rynkig hud?

Ja, alla kan ha permanent make-up. Behandlingen utförs så att det passar ålder och hudtyp.

 

Vad är det för skillnad mellan 3D och 6D?

6D metoden utförs för hand, 3D metoden utförs med maskin.

 

Kan man få komplikationer?

När det gäller hygienen under behandlingen så finns det inge risker.huden kan bli svullen och röd under några timmar direkt efter behandlingen. Det kan även klia vilket man ska undvika att göra.

 

Jag har redan tatuerat ögonbrynen, kan jag göra det igen med microblade tekniken?

Om ni redan är tatuerade kan ni komma på en kosultation så att vi kan se vad som går att göra. Det beror på om ni har tatuerat ögonbrynen med heltäckande färg eller strå för strå, det beror också på hur mörk färgen är, ju mörkare dessto svårare är det att göra något åt det.

 

Kan något gå fel?

Felen undviks på så sätt av innan behandlingen börjar bestämmer vi tillsammans vilken form och färg ni vill ha på ögonbrynen. Under första behandlingen görs små, tunna strån. Om man sen vill ha mera markerade ögonbryn fyller jag i med mera strån så att ni blir nöjd. En naturlig look efetrsträvas.

 

Vilken färg ska man välja?

Det är individuellt, beroende på hårfärg, hudfärg samt ålder.

 

Bleknar färgen?

Ja,och det är bra eftersom ansiktet förändras med tiden. Med tiden kanske man blir gråhårig och då är det inte så lyckat att ha jättemörka ögonbryn. Permanent make-up är en semi-permanent tatuering eftersonfärgen inte tillförs då djupt i huden.

 

Kan jag få behandling fast jag är förkyld?

Om ni är förkylda och har feber eller någon infektion ska ni inte tatuera er. Erat immunsystem är då nedsatt och risken för infektion blir större vid en eventuell tatuering. det är rekommenderat att ni tillfrisknar innann ni tatuerar er.

 

Om jag vill göra permanent eye-liner kan ja komma på behandling om jag har förlängt ögonfransarna?

Det går inte pga infektionsrisken.

 

Kan jag tatuera mig om jag är gravid eller ammar?

Det rekommenderas inte.

 

Kan jag åka på semester efter behandlingen?

Ja, men det rekommenderas att man gör behandlingen två veckor innan semestern. På semester ska man använda skyddskräm samt undvika solen.

 

Om jag har reagerat på tatuering förut eller om jag har allergier?

Efter tatueringen är det vanligt med rodnad och svullnad. Det går över snabbt men det kan även ta upp till tre dagar innan besvären försvinner. Allergier är sällsynta och går över snabbt. På internet kan man se foton på behandlade områden direkt efter tatueringen, men det gå över efter några timmar.

 

Ska jag ta bort mina hårstrån före bahandlingen?

Nej, era hårstrån är en bra fingervisning hur era ögonbryn är formade och vill man få ett naturligt utseende är det bäst att spara dom. vill man ändra utseendet på ögonbrynen helt, tex om man vill ha en helt annan form än den naturliga tas hårstråna bort i samband med behandlingen och en ny båge formas med tatueringen. Det man då ska vara medveten om är att man i fortsättningen ska ta bort de hårstån som växer tillbaka som stör formen på de nyformade ögonbrynet. Allt detta bestämmer vi innan behandlingen.

 

När ska man förnya tetueringen?

Vissa gör det efter 1-2 år, vissa efter 5 år, allt beror på era behov och önskad färg och form. Ljusare pigment räcker upp till 2-3 år, mörkare lite längre.